Lys, medium eller mørk - Kend din kafferistning

08/04 2024 : Kaffeviden
Lys, medium eller mørk - Kend din kafferistning

Lys, medium eller mørk - Kend din kafferistning

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Ristning er en videnskab og en kunstform i sig selv, da der ikke findes en standard, man blot kan følge. Hver type kaffe har sine egne unikke karakteristika, der skal tages med i overvejelserne inden og under ristningen. På blot få sekunder, kan en portion kaffe gå fra at være perfekt ristet til ødelagt, så erfaring og viden om råvarerne er utroligt vigtige.

Det er vigtigt, at bønnerne ristes, da de ellers ikke kan afgive den karakteristiske smag af kaffe. Der kan ikke brygges kaffe på de rå grønne kaffebønner.

Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er ud fra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet.


Det betyder kafferistningen

Selvom kaffebønnerne er yderst vigtig del af din kaffe, så er det faktisk ristningen, der er alfa omega! Det er nemlig her, hvor smag og aroma udvikles, og giver det karakteristiske præg til hvert enkelt kaffeblend.

Når kaffebønnerne udsættes for den høje varme under ristningen, bliver der igangsat en proces hvor kaffebønnernes stoffer og indhold både nedbrydes og ændres. Der frigives desuden olie fra bønnerne, hvilket er med til at bestemme de ristede kaffebønners smag og give dem den flotte skinnende overflade.

Varmen fra ristningen er med til at fremhæve nogle smagsnuancer, mens andre nedtones eller forsvinder helt. Hvor længe bønnerne ristes har også en stor betydning for den endelige smag og aroma


Kafferistningernes karakteristika

Lysristet Mediumristet
  • Lysebrun farve

  • Tør overflade

  • Høj syre

  • Frugtagtig, sødmefuld duft

  • Let body

  • Højt koffeinindhold


  • Brun farve

  • Tør overflade

  • Balanceret smag og syre

  • Let sødme i smag

  • Medium-fyldig body

  • Medium koffeinindhold


Mørkristet Meget mørkristet
  • Mørkebrun farve

  • Let olieret overflade

  • Kraftig smag og aroma

  • Bittersød eftersmag

  • Fyldig body

  • Lav syre

  • Medium koffeinindhold
  • Mørkebrun/næsten sort farve

  • Olieret overflade

  • Bitter og let røget smag

  • Kraftig og intens

  • Meget fyldig body

  • Ingen syre

  • Lavt koffeinindhold

Lysristet kaffe

Lysristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 180-205°C, og bønnerne har en lysebrun farve. Den lyse ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i større grad end ved mørkere ristning, hvilket giver en kaffe med en let og fin body, en bemærkelsesværdig syre og en sødmefuld, frugtagtig duft.

Lysristede kaffer er ofte let syrlige og smages bagerst i munden, som man kender fra fx syrligt slik. 

Se udvalget af lysristede kaffer her. Prøv bl.a. Rigtig Kaffe Fiorenza og Rigtig Kaffe Organic Chiapas, som begge er fantastiske eksempler på lysristede, harmoniske kaffeblends.


Mediumristet kaffe

Mediumristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 210-220°C, og bønnerne har en brun farve. Denne type ristning er ikke lige så frisk og syrlig som lysristet kaffe, men er kendetegnet af en behagelig sødme og en fyldig samt rund body, som afrunder kaffen fint. 

Se udvalget af mediumristede kaffer her - vi har mere end 60 forskellige varianter!


Mørkristet kaffe

Mørkristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 225-230°C, og bønnerne har en flot mørkebrun farve samt en let olieret overflade. Denne type kaffe har en meget fyldigere body end lysere ristninger, da smag og aroma påvirkes af den længere ristning. Syren forsvinder og erstattes af en bittersød eftersmag og en let krydret smag. 

Se udvalget af mørkristede kaffer her. Prøv fx Rigtig Kaffe Espresso.


Meget mørkristet kaffe

Meget mørkristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 240°C, og bønnerne har en meget mørkebrun farve samt en olieret overflade. I forhold til de øvrige ristningsgrader, har denne type kaffe sin aroma og smag fra ristningen, som overdøver kaffens naturlige egenskaber. Kaffen har en meget fyldig body, ingen syre og en let bitter og røget smag - en rig, kraftig og mørk kaffeoplevelse, som man kender fra en ægte italiensk mokka/espresso. 

Grønne kaffebønner og ristede kaffebønner

Grønne & ristede kaffebønner

Hvilken ristningsgrad skal man så vælge?

Valget af kaffe bør ikke nødvendigvis træffes ud fra ristningsgraden, men derimod ud fra hvilke råvarer, smagsnoter og aromaer, man foretrækker. Kaffe er en smagssag, og det vigtigste redskab i den sammenhæng er dine smagsløg - du er nødt til at prøve dig frem med forskellige kaffer for at finde den type, du bedst kan lide. 

Mange parametre spiller ind, når man skal finde frem til den kaffetype man bedst kan lide, så der er mange ting at overveje, bl.a. forholdet mellem arabica og robusta, ristningsgrad, oprindelsesland, samt hvorvidt det er en single origin kaffe eller en blanding af flere forskellige kaffebønner.


Ordforklaringer

Når man taler om at smage og sammenligne kaffe, er der fire karakteristika, som man kigger på: aroma, body, syre og smag, og herunder kan du se, hvad de fire begreber dækker over.

Aroma: Kaffens duft efter brygning. Fx frugt, nødder, krydderier, blomster.

Body: Kaffens mundfølelse, dvs. hvor tung den er i munden - føles det let eller tungt? En fyldig kaffe vil føles cremet og tung.

Syre: Høj syrlighed beskrives som frisk og skarp med en ren finish. Lavt syreindhold føles glat og vedvarende i munden.

Smag: Kaffens smagsnoter - hvilke associationer får du i munden. Nogle er tydelige, mens andre er diskrete. Fx chokolade, nødder, krydderier, frugt

Relaterede indlæg

Del dette indlæg